Lähde Lappeenrantaan!

Tehdään ensin Suomen karttaa tuntemattomille selväksi: Lappeenranta sijaitsee Etelä-Karjalassa, lähellä Venäjän rajaa. Se ei ole tosiaankaan mikään suuri metropoli, muttei aivan pieni kyläkään.

Tähän Saimaan helmeen helppo saapua etenkin kaikkialta Etelä-Keski-ja Itäsuomesta, joten ei ihme, että kyseessä on käymisen arvoinen kaupunki. Kaupungissa riittää tekemistä myös nuorille, sillä se on hyvin opiskelijaystävällinen paikka. Lappeenrannassa toimii myös Teknillinen yliopisto, sekä muita korkeakouluja. 

Lappeenrannan historiaa

Lappeenrannan kaupungin perustamista esitti silloinen Viipurin ja Savonlinnan läänin maaherra Johan Rosenhane vuonna 1649, ja samana vuonna Lappeenranta sai kaupunkioikeudet kuningatar Kristiinalta.

Hauska tietää. Kun kuningatar  Kristiina allekirjoitti Lappeenrannan perustamisasiankirjaa hän antoi kaupungille sinetin, jonka kuviona oli villi metsäläinen. Tästä syystä kaupungin ruotsinkieliseksi nimeksi tuli Villmanstrand. Varsinaisen kaupungiksi julistamisen suoritti kenraalikuvernööri Pietari Brahe. Lappeenranta perustettiin maakaupungiksi. Kaupungin porvarit saivat harjoittaa kauppaa muiden maakaupunkien ja tapulikaupunkien, kuten Viipurin, kanssa. Suoraan ulkomaankauppaan heillä ei ollut lupaa.

1800-luvulla Venäjä hallitsi Suomea, ja koitti Suomen autonomian aika.

Teollistuminen

Lappeenranta liitettiin vuonna 1812 muun Vanhan Suomen lailla autonomiseen Suomen suuriruhtinaskuntaan. Samalla kaupunki muuttui rajalinnoitusalueesta sisämaakaupungiksi.
Lappeenrannassa ei 1800-luvun alussa ollut varsinaisia teollisuusammattien harjoittajia. Teollistuminen alkoi näkyä toden teolla Lappeenrannassa 1800-luvun viimeisinä vuosikymmeninä. Kaupunkiin ja sen ympäristöön kohosi teollisuuslaitoksia, kuten Kaukaan tehdas, Lauritsalan saha ja myöhemmin Chymoksen elintarviketehdas entisen korkkitehtaan paikalle. Myös liikenneyhteydet paranivat vasta käyttöön otetun rautatien ja kanavan vaikutuksesta. Alkuun Lappeenranta oli hyvin pieni kaupunki sekä väkiluvultaan että pinta-alaltaan: kaupunkilaisia oli vuonna 1812 vain 210.

1900-luvun alussa Lappeenrantaan rakenettiin Suomen ensimmäinen lentokenttä.

Syitä matkustaa Lappeenrantaan

1. Lappeenranta on mainio pysähdyspaikka esimerkiksi pitkän automatkan varrella. Siellä luonnonmaisemat yhdistyvät kulturellimpaan tekemiseen.

2. Lappeenrannalla on värikäs historia kahden erilaisen, itäisen ja läntisen kulttuurin rajakaupunkina. Lappeenrannan menneisyys näkyy parhaiten kaupungin vanhimmassa osassa Linnoituksessa, jossa sijaitsevat kaupungin museot, kujat, galleriat ja käsityöläisten työtilat.

3. Käymisen arvoinen on muun muassa  Etelä-Karjalan maakuntamuseo. Se on mittava kokoelma Viipurin historiaa mukaan lukien kaupungin pienoismalli. Satamatorilta lähtevät risteilyt Saimaalle ja Viipuriin. Saimaan kanavan toimintaan voi tutustua myös kuivalla maalla Kanavamuseossa tai seuraamalla sivusta sulutusta.

4. Kesäisin järjestettäviä populaarikulttuurin tapahtumista esimerkkinä on muun muassa Linnoituksen yö.

Majoitus Lappeenrannassa hoituu kätevästi hotellissa. Kunnolla levätyn yön jälkeen on helppo lähteä valloittamaan tätä Saimaan helmeä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *