Kesäloma veden äärellä

vesistöSuomessa on 188 000 järveä ja 180 000 saarta. Harva muu maa tarjoaa paremmat lähtökohdat vesiaktiviteeteille, kuten purjehtimiselle, melonnalle, koskenlaskulle ja risteilyille. Perinteisesti suomalainen matkaa kesäksi mökille järven tai meren äärelle. Mitä jos menisimme astetta pidemmälle ja hyödyntäisimme vesiä vielä enemmän? Vesillä liikkuminen on nimittäin mahtava tapa tutustua Suomeen uudesta perspektiivistä.

Purjehtiminen ja veneily

Itämerellä liikkuminen on ehkä hieman haasteellista saaristojen kapeiden ja matalien kulkuväylien vuoksi. Itämerellä ei ole varsinaisia virtauksia ja tuuli on heikohkoa. Lähtökohdat eivät välttämättä ole optimaaliset purjehtimiseen, mutta toisaalta jotkut voivat pitää haastavimmista olosuhteista. Itämeren kaunis luonto kuitenkin antaa kaiken anteeksi.

Minne sitten kannattaisi suunnata Itämerellä? Suomessa on kolme kansallispuistoa, jotka sijaitsevat saaristossa: Saaristomeri, Tammisaaren saaristo ja itäinen Suomenlahti. Näistä suurin on Saaristomeren kansallispuisto, joka kuuluu laadukkaasti hoidettujen ja ”erämaisten” kansallispuistojen muodostamaan PAN Parks –verkostoon. Kyseinen laatumerkki edustaa poikkeuksellisia luontoarvoja, korkealaatuisia virkistyspalveluita ja erämaisuutta. Merikarttoja Saaristomerelle saa Merenkulkulaitokselta.

Melonta

Melonta on hidas ja äänetön keino nauttia vesiväylistä. Siinä todella pääsee kosketuksiin luonnon kanssa. Kanootteja ja kajakkeja on niin yhden kuin monen istuttavia, melonta voi siis olla myös ”joustava” harrastus siinä mielessä, että mukaan voi ottaa henkilön, joka ei välttämättä edes osaa meloa. Retkimelontaan sopii hyvin sekä kajakki että avokanootti.

Melontaa voi harrastaa Suomessa käytännössä missä tahansa. Helsingissä asuville vinkkinä, että jopa Vantaanjoella on paljon melonta-aktiviteetteja. Myös Itämeri sopii hyvin melontaan heikkojen virtausten ja tuulen vuoksi.

Risteilyt

Laivan kannella matkustaminen on todella rentouttava tapa tutustua Suomeen, oli sitten kyseessä rannikkovedet tai sisävedet. Saimaan ja Päijänteen vesireiteillä on mahdollisuus päästä jopa sata vuotta vanhojen höyrylaiva-alusten kyytiin. Hieman pidempää risteilyä kaipaavalle Saimaan kanava voi olla hyvä vaihtoehto, kanavaa pitkin pääsee Lappeenrannasta Viipuriin ja aina Suomenlahteen asti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *