Joensuu on Itä-Suomen helmi

Itä-Suomen eläväinen Joensuu sijaitsee Pohjois-Karjalan sydämessä, järvimaisemien läheisyydessä. Tänne on helppo tulla kaikkialta Suomesta niin junalla, bussilla kuin omalla autollakin.

Joensuussa riittää kulttuuritapahtumia ja vapaa-ajan viettotapoja. Itä-Suomen yliopiston, ammattikorkeakoulun ja muiden oppilaitosten opiskelijat nuorentavat kaupunkikuvaa. Myös esimerkiksi heinäkuisin järjestettävä Ilosaarirock on yksi Joensuun nuorekasta rokki-imagoa kohentavista tapahtumista.

Joensuun historiaa

Venäjän tsaari Nikolai I perusti Joensuun vuonna 1848. Vaikka Suomi itsenäistyi aikapäiviä sitten, Venäjän läheisyys vaikuttaa kaupungin ilmapiiriin ja kulttuuriperinteeseen edelleen. Vuosisatojen takainen karjalaisten kauppareitti kulki pitkin Pielisjokea. 1870-luvun loppulla valmistunut kanavointi moninkertaisti jokiliikenteen. Joensuu olikin Saimaan vesistön ylivoimaisesti tärkein satamakaupunki 1870-luvulla. Kaupungin vajaasta 4000:sta asukkaasta enimmillään lähes 400 ansaitsi elantonsa merenkulusta.

Itäsuomalaista tunnelmaa Joensuun torilla

Joensuun Torilla itäsuomalaiseen tunnelmaan pääsee parhaiten käsiksi keskustelemalla paikalisten kanssa. Vaikka suomalaisilla on maine ujona ja varautuneina ihmisinä, pohjoiskarjalalaiset ovat toista maata. Mene rohkeasti juttelemaan tuntemattomille ja kysele paikallisesta elämästä. Rönsyävän murteen ja iloluontoisen keskustelun voi tunnistaa jo kaukaa.

Etenkin kesäisin kannattaa aloittaa päivä Joensuun torilta, josta voi ostaa paikallisia herkkuja. Näitä ovat muun muassa marjat, vihannekset ja Saimaan järvestä noudetut kalat.  Itä-Suomi on myös tunnettu omaleimaisesta leivonnaiskulttuuristaan. Joensuussa kannattaa kokeilla esimerkiksi ruisleipään leivottua, kalalla tai lihalla täytettyä herkkuruokaa eli kala-tai lihakukkoa. Aidot pohjoiskarjalalaiset karjalanpiirakat ovat aivan toista maata kuin ne, joita esimerkiksi ruokakauppaketjuista saa. Torilla on myös myynnissä paikallisia käsitöitä ja taideteollisuuden tuotteita.

Majoittuminen on helppoa

Joensuussa kannattaa majoittua esimerkiksi hotellissa, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Matkailijoiden onneksi useimmista hotellitiloista löytyy sänkyjen lisäksi myös autenttiseen tunnelmaan sopivat saunat. Huolella peseytyneenä ja rentoutuneena on helppo tutustua kaupungin merkillisyyksiin. Toimiva ilmastointi tekee majoituskokemuksesta miellyttävän kesäkuumallakin. Aamiaisen ja halutessaan myös illallisen voi nauttia hotellin ravintolassa, tai sitten kulinaarisiin elämyksiin voi tutustua Joensuun keskustan ravintoloissa.

Pienen kaupungin etuja

Joensuussa niin nähtävyydet, juna-asema kuin useimmat työpaikatkin sijaitsevat vaivattoman kävelyetäisyyden päässä.Tämän tähden Joensuu sopii myös erinomaisesti kokous – ja työmatkojen järjestämiseen. Kaupungissa ei joukkoliikennettä pahemmin tarvta, koska kaikkeen pääsee helposti käsiksi vain laittamalla jalkaa toisen eteen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *