Idyllinen Imatran Valtionhotelli

Imatran Valtionhotelli talvellaImatran Valtionhotelli on vanha, vuonna 1903 rakennettu jugendlinna. Hotelli sijaitsee Imatran keskustassa Imatrankosken partaalla kauniissa, idyllisessä suomalaisessa maisemassa. Maisemamiljöötä täydentää Valtionhotellinpuisto, vanha Kruunupuisto, Koskipuisto, Patopuisto ja Muinaisuomanpuisto. Vuonna 2009 Valtionhotellin linnan yhteyteen rakennettu moderni kylpylähotelli muodostaa yhdessä linnan kanssa tasokkaan kokous- ja lomakeitaan.

Ulkomaalaisen ylimystön majapaikasta sotasairaalaksi ja esikunnaksi

Imatran Valtionhotelli valmistui vuonna 1903 Imatrankosken juurelle. Hotelli on Usko Nyströmin suunnittelema jugendlinna, joka sijaitsee aivan Imatran keskustassa. Hotelli oli avatessaan nimeltään Grand Hotel Cascade, ja se oli tehty erityisesti laadukasta majoitusta kaipaavia venäläisiä ja saksalaisia matkailijoita silmällä pitäen. Se tarjosikin varakkaille ulkomaalaisille unohtumattoman (ja tyyriin) elämyksen Vuoksen kulttuurimaisemine ja kalavesineen. Ennen jugendlinnan rakentamista paikalla toimi kaksi etenkin Pietarin ylhäisön suosiossa olevaa puuhotellia, jotka paloivat 1900-luvun alussa. Tavallisella imatralaisella ei tuolloin hotelliin ollut asiaa – ainoastaan paikkakunnan apteekkarilla ja nimismiehellä oli hotelliin pääsy.

Sisällissodan aikana 1918 Valtionhotelli toimi sotasairaalana. Sisällissodan jälkeen Valtionhotelli nousi uuteen kukoistukseen kotimaisenkin matkailun voimistuessa. Kukoistus jatkui aina toiseen maailmansotaan asti, jolloin hotelli oli sotilaskäytössä. Se toimi Kannaksen armeijan esikuntana ja jatkosodassa päämajan sotilashallinto-osastona. Valtionhotellia korjattiin sotien jälkeen, ja matkalaisille se avasi ovensa jälleen 1945.

Matkailun nousukausi 80-luvulla

Tämän jälkeen meno oli melko hiljaista 80-luvuun asti, jolloin koettiin taas uusi matkailun nousukausi. Hotellin eteläpuolelle rakennettiin kongressihotelli ja Valtionhotelli restauroitiin alkuperäiseen kuntoonsa värejä myöten vuonna 1985–1987.

Valtionhotelli on Imatran vanhin hotelli ja yksi Suomen arvokkaimmista uusromanttisista rakennuksista. Sittemmin Valtionhotellin yhteyteen on avattu moderni kylpylähotelli. Valtionhotelli kuuluu nykyisin Rantasipi-ketjuun.

Idän eksotiikkaa ja kylpylän hemmottelua

Yhteensä linnahotellissa ja kylpylähotellissa on huoneita 137. Kokous- ja juhlatilaa löytyy jopa 250 henkilölle. Ravintola LinnaSali tarjoaa kansainvälisiä ja maakunnallisia herkkuja. Hotellikokonaisuus tarjoaa monipuolisia lomapaketteja kaikille. Vaihtoehtoina ainakin seuraavat:

  • Teatteripaketti Imatran teatteriin
  • Venäläisiä maksuja Valtionhotellissa
  • Linnaromantiikkaa Valtionhotellissa
  • Hyvän olon kylpypaketti
  • Day Spa
  • Hemmottelua ja hyvää oloa kahden

Lähin bussi- ja rautatieasema on 3 km päässä. Lentokentälle matkaa on 40 km. Hotelli sijaitsee noin 6 km päässä valtakunnanrajasta.

Lisätietoa Imatrasta löytyy Imatran kaupungin sivuilta ja Wikipediasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *