Arkkitehtuuria Helsingissä

Helsinkiin matkustava pääsee nauttimaan monipuolisesta arkkitehtuurista ja eri vuosisatoja kattavista tyylistä. Kokonaisilme ei ole vaihtelevista tyyleistä huolimatta levoton. Kaupungin arkkitehtuurille on tyypillistä pohjoismainen vähäeleisyys ja hienostuneisuus. Uusklassismi, modernismi, funktionalismi ja Pohjois-Euroopan suurin yhtenäinen jugend -alue tekevät Helsingistä merkittävän arkkitehtuurikaupungin.Kovin vanhanaikaisia rakennuksia, kuten keskiaikaisia linnoja ei ole mahdollista päästä Helsingin keskusta-alueella ihastelemaan. Tämä johtuu yksinkertaisesti Suomen ja Helsingin historiallisista vaiheista. Vuonna 1808 Helsingissä koitti suurpalo, joten nykyisenmuotoinen kaupunki on rakennettu vasta tämän jälkeen. Helsingistä tuli Suomen pääkaupunki vuonna 1812, mikä oli omiaan kiihdyttämään uudelleenrakennusprosessia.

1800-luvulla Helsingin uudelleenrakennuskomitea valitsi ihanteekseen uusklassismin. Rakennuksia valittiin piirtämään Carl Ludvig Engel. Engelin suunnittelemia rakennuksia löytyy etenkin Senaatintorin ympäristöstä. Senaatintorilla sijaitsee Helsingin vanhin tähän päivään asti säilynyt rakennus, vuonna 1757 rakennettu Sederholmin talo.

Bysanttilais-venäläistä arkkitehtuuriperinnettä edustaa Länsi-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko, Uspenskin katedraali.

1900-luvun alussa rakennettiin jugendtyylisiä taloja ympäri kaupunkia. Loistokas jugendtyyli on yksi  silmiinpistävimmistä tyylisuunnista Helsingin katukuvassa.  Merkittävä tämän tyylin maamerkki on Eliel Saarisen suunnittelema Rautatieasema.

Funktionalismi vallitsi Helsingin arkkitehtuurissa toisen maailmansodan jälkeen. Tyylisuunnan mukaisissa rakennuksiin ei lisäilty ylimääräisiä koristuksia. Funktionalismilla pyrittiin rakentamaan ennen kaikkea tarkoituksenmukaisia, yksinkertaisia ja toimivia rakennuksia. Helsingissä vaikuttaneita funkkisarkkitehteja ovat muun muassa Alvar Aalto, Väinö Vähäkallio sekä Martti Välikangas. Esimerkkejä funkkistyylin rakennuksista on esimerkiksi Lasipalatsi, Finlandia-talo, Olympiastadion sekä Helsingin uimastadion.

Uusinta rakennustyyliä on nähtävissä esimerkiksi Nykytaiteen museo Kiasmassa, Sanomatalossa sekä Hakaniemen ympyrätalossa.

Monet Helsingin rakennustaiteen nähtävyyksistä sijaitsevat aivan kaupungin keskustassa. Helsingin arkkitehtuurin kokonaiskuvaan on helppo tutustua jo lyhyehköllä viikonloppulomalla. Majoitus onkin helppo järjestää keskustahotellista, jolloin lähes kaikki merkittävät kohteet löytyvät kävelyetäisyyden tai ratikkamatkan päästä. Keskustasta pääsee vaivattomasti esimerkiksi Rautatieasemalle ja lentokenttäbussien läheisyyteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *